dilluns, de febrer 27, 2006

Tot s'hi val per un bon titular

Un dels fenòmens més curiosos de la política espanyola és el recompte de manifestants. L'últim episòdi ha estat el càlcul de la passada manifestació de la AVT a Madrid. El ball de xifres és esperpèntic: 110.000 segons la delegació del Govern, 1.750.000 segons l'organització, 1.400.000 segons la Polícia de Madrid.

Tampoc cal anar gaire lluny: a Catalunya, els organitzadors de la passada manifestació sota el lema “Som una nació”, calculen “més de 700.000” manifestants, quan el càlcul més optimista els hi dóna 81.286.

Enfront a tanta maniupulació, un es pregunta si als polítics el hi interessa de debó sol.lucionar l'assumpte. Potser, ben mirat, prefereixen que no hi hagi un recompte centífic i rigurós per així poder maniuplar el nombre de manifestants, segons els seus interessos.

Hi ha iniciatives privades com la de Contrastant o El Manifestómetro que intenten amb els seus escassos mitjans (el SigPac, p.ex.) fer-ne una estimació. I se'n surten prou bé, tot s'ha de dir. Tanmateix, sembla mentida que amb els recursos que tenim no es pugui fer res més seriós. La tecnologia hi és i té nom: els Sistemes d'Informació Geogràfica. Fins hi tot hi ha un centre que depèn de la Generalitat, l'Institut Cartogràfic de Catalunya, de renom internacional, que podria fer estimacions molt superiors a la de Contrastant amb un mínim esforç (sembla però que el tema no els desperta cap interès, tot i la innegable utilitat pública que té).

¿Fins quan haurem d'aguantar que ens manipulin d'aquesta manera?