dimecres, de febrer 08, 2006

Les proporcions de la guerra

El passat 28 de gener, al programa Millenium, van fer una interessant entrevista a l'anglès Robert Fisk. Corresponsal a l'estranger especialitzat en el Pròxim Orient, Fisk ha cobert esdeveniments tals com la revolució d'Iran, la guerra Iran-Iraq, la guerra del Golf Pèrsic i el conflicte d'Algèria.

Rober Fisk s'ha convertit en un referent periodístic indiscutible sobre qualsevol tema relacionat amb el món musulmà. Podeu trobar a internet una compilació dels seus articles. Podeu també llegir a La Vanguardia d'abans d'ahir un lúcid escrit sobre la crisi de les caricatures de Mahoma. També ha publicat recentment un llibre imprescindible titulat La Gran Guerra per la civilització.

A l'encertada entrevista que li va fer Ramón Colom, es podia veure a un Fisk molt humà, erudit en política internacional i amb un contrapunt de fina ironia anglesa. De totes maneres, va fer un comentàri que vaig trobar demolidor: venia a dir que els Occidentals consumidors de mass-media no sabem el que significa viure la guerra. L'hem vist desenes de vegades retratada en películ.les i llibres, però no en tenim l'experiència real, sense censura, que suposa ser-ne testimòni. "El més semblant que he pogut veure a la guerra", deia Fisk, "és per exemple el film Salveu al soldat Ryan, sobretot els primers 20 minuts de metratge". Les escenes inicials de la cinta realment són espantoses, molt més colpidores que qualsevol film de terror que hagi vist. Cal veure-les però per entendre la dimensió de la guerra, conèixer les seves proporcions.

Tots aquells que, des de la seva còmode poltrona, recolzen guerres que es desenvolupen a milers de quilòmetres de distància, haurien de saber què és la guerra. Haurien de saber l'horror que porpaguen sense ser-ne del tot conscients. Al website de Robert Fisk, es poden trobar fotografies molt dures de la passada guerra d'Iraq, on es mostren sense cap tipus de censura els seus efectes devastadors. Us posem l'enllaç no sense abans avisar-vos de que pot ferir la vostra sensibilitat.

Recomanem als estrategues de saló que, abans de començar un conflicte bèl.lic, vegin aquestes imatges i s'ho pensin dues vegades.