dimarts, de març 21, 2006

Ens hem de fer els suecs

Assistim aquestes setmanes a una degradació del tripartit que francament em preocupa. Ha costat molts esforços formar el primer govern d'esquerres i catalanista de la democràcia, i com a ciutadà em sentiria molt decepcionat si tot se n'anés a norris.

Llegint l'article de Vicenç Navarro d'avui a El Periódico, he entrevist la sol·lució a tots els nostres mals: ens hem de fer els suecs! Bé, com a mínim els nostres governants han de superar les seves diferències, aprovar l'Estatut d'una vegada i començar a treballar per arribar al model de benestar suec. Tal com diu Navarro,

L'Estat de benestar suec proporciona una elevada seguretat a la població (incloent-hi la laboral), i això facilita la flexibilitat i l'adaptació dels ciutadans als canvis requerits per la globalització econòmica (Suècia és el país més globalitzat d'Europa: la suma d'exportacions més importacions com a percentatge del PIB és la més elevada del nostre continent). Gràcies a aquesta adaptació i flexibilitat, Suècia és un dels països més competitius del món, tal com reconeix fins i tot el Fòrum Liberal Davos al seu informe sobre la competitivitat mundial del 2004, que col·loca Suècia com el tercer país a la lliga de la competitivitat mundial. Suècia mostra com, en contra del que es propaga en el discurs liberal, la globalització requereix un Estat fort per tal de facilitar la resposta de la societat als reptes creats per la integració econòmica mundial.