dimarts, d’agost 29, 2006

La dona a la vida pública

L’altre dia parlàvem de quan els polítics de totes les tendències creien que les dones no havien de votar, doncs el seu vot el decidirien els capellans al confessionari o els marits al llit.
El dilluns 21 d’agost, a Catalunya Ràdio entrevistaven a una membre del Consell General del Poder Judicial, i va explicar que fins a l’any 1966, les dones tenien prohibit l’accés a la judicatura i a la fiscalia. Però tot i la fi de la prohibició, fins el 1976 no hi va haver la primera dona jutge.
Per altra banda va explicar que avui, ja més del 40% dels jutges són dones, i de les promocions dels darrers 15 anys el percentatge puja fins al 60%.

En canvi en aquelles institucions per elecció on intervenen els nostres polítics passa el següent: Al CGPJ, l’òrgan de govern de la judicatura, hi ha dues dones d’un total de 20 membres (10%), i al Tribunal Suprem de 96 jutges només 4 són dones (el 4%).

No deixa de ser curiós que allà on s’accedeix per examen, amb esforç i estudi, les dones són majoria, en canvi on s’accedeix a dit les dones són l’excepció.