dimarts, de febrer 06, 2007

Tenien raó

El passat 2 de febrer es va publicar l'informe de les nacions unides sobre el canvi climàtic. El document ha estat elaborat per l'Intergovernmental Panel on Climate Change, una superestructura formada per més de 1.250 científics de 130 paisos d'arreu del món. Podeu trobar els 6 anys de feina que ha costat elaborar l'informe condensats aquí.

Llegint-lo per sobre, he trobat interessant traslladar-vos una de les conclusions:

The understanding of anthropogenic warming and cooling influences on climate has improved since the Third Assessment Report (TAR), leading to very high confidence that the globally averaged net effect of human activities since 1750 has been one of warming, with a radiative forcing of +1.6 [+0.6 to +2.4] W m-2.


És a dir, que hi ha el 90% de probabilitats de que l'efecte de les activitats humanes des del 1750 hagi estat l'escalfament global del sistema climàtic de la Terra. Cal recordar que en els passats informes no hi havia aquest nivell de confiança quan es relacionava l'activitat humana amb el canvi climàtic.

Amb aquesta certesa, ara ja no tenim cap excusa per intentar adaptar la nostre vida a un consum més ecològicament responsable. Mai he estat gaire simpatitzant aquest tipus de discurs, però ara crec que és de justícia reconèixer el meu error.

Tot i així, encara que ara ens posem a ser uns perfectes ecologistes el mal ja està fet, tal i com afirma l'informe. La inèrcia dels canvis fets des del 1750 no es pot aturar i es prolongarà uns quants segles més. Així doncs, més que preguntar-nos què cal fer per ser uns consumidors més responsables, crec que hauriem de començar a discutir seriosament com minimitzarem els efectes que tard o d'hora es manifestarán i que afectarán notablement la nostra vida.

1 comentari:

Anònim ha dit...

A part de l'escalfament global, perquè ningú parla dels residus?

Què farem amb les escombraries qua a l'abocador del Garraf ja no hi càpiga més merda?

Jo crec que encara no s'està plantejant bé tot el tema de la sostenibilitat.