dilluns, de setembre 18, 2006

Violència i Religió

Si bé la forma de dir-ho ha estat desafortunada, estic totalment d'acord amb el fons. El passat 12 de setembre, el Papa Benet XVI va fer un discurs titulat "Fe, razón y universidad. Recuerdos y reflexiones" a l'Aula Magna de l'Universitat de Ratisbona, Alemanya. Un dels paràgrafs del discurs que ha portat més polèmica és el comentari que un Emperador Bizantí fa sobre la yihad:

Muéstrame también aquello que Mahoma ha traído de nuevo, y encontrarás solamente cosas malvadas e inhumanas, como su directiva de difundir por medio de la espada la fe que él predicaba


Tanmateix, a continuació el Papa fa un comentàri sobre el que diu l'Emperador:

..quien quiere llevar a otra persona a la fe necesita la capacidad de hablar bien y de razonar correctamente, y no recurrir a la violencia ni a las amenazas... Para convencer a un alma razonable no hay que recurrir a los músculos ni a instrumentos para golpear ni de ningún otro medio con el que se pueda amenazar a una persona de muerte...


La cita de l'Emperador és desafortunada doncs afirma que tot allò que ha portat Mahoma només són coses malvades i inhumanes. Res més allunyat de la realitat ja que l'Islam ha fet importants contribucions a l'Art, Ciència, Filosofia, etc. Des de la sistematització de l'Àlgebra feta pel matemàtic Al-Khwarizmi (d'on prové la paraula Al-goritme) fins a obres mestres de l'arquitectura com l'Alhambra de Granada o la Mesquita de Córdoba.

D'altra banda, també cal reconèixer que dins l'Islam actual hi ha una forta presència d'un fanatisme extremadament violent que vol imposar les seves creences per la força. Tot hi això, que jo sàpiga cap religió actual, inclosa la Cristiana, ha estat exempta del fanatisme i la violència durant la seva història. En aquest sentit, el comentàri que fa a continuació el Papa és doncs perfectament correcte: la violència és incompatible amb la religió.