Per aquells que no hagi vist o llegit res de Sagan, us recomano que mireu la sèrie Cosmos. Tot i que està publicada al 1980 i conserva una estètica desfasada, té uns continguts absolutament actuals. Recordo especialment com Sagan explicava els misteris de l'espai-temps inspirant-se en el món unidimensional de Planilàndia. També és especialment memorable el terme “som pols d'estrelles”, en relació a que molt dels àtoms que formen el nostre organisme van ser sintetitzats en reaccions termonuclears estelars. Mereix un menció especial la nau estel·lar que utilitzava per desplaçar-se pel Cosmos.
Tanmateix, opino que l'encert de la visió de Sagan va ser fer un programa de divulgació científica, en aquest cas, astronòmica, que no es limitava a descriure la ciència com una màquina cega, sinó que ensenyava a utilitzar-la com a instrument per descobrir la bellesa de la natura. La música que acompanyava tota la sèrie i la cuidada producció convidava a tenir-ne aquesta visió romàntica.
La veritat és que es troba molt a faltar Sagan doncs al meu entendre no hi hagut cap sèrie de divulgació produïda posteriorment que se li acosti el més mínim, per molt efectes especials que tingui. Sembla que l'art de la divulgació s'hagi perdut, oblidat, tot i que tenim un mestre on enmirallar-nos. Possiblement el punt essencial es trobi en el que comentava en el paràgraf anterior: fugir de la visió mecanicista de la ciència i donar pas a la visió de la ciènica com a instrument per conèixer la natura, talment com si fós un prisma que ens revelés tota la seva complexitat i bellesa.
Carl Sagan
Actualització a les 14:43. Després d'escriure aquest artícle i sense saber-ho prèviament (ho prometo) he conegut en una conferència la que va ser la primera dona de Carl Sagan, la microbiòloga i defensora de l'Hipòtesi Gaia Lynn Margulis.
Actualització 12/01/07 a les 8:46. Sobre l'excel·lent música de la sèrie Cosmos, cal dir que el leitmotif va ser creat pel compositor grec Vangelis, àlbum Heaven and Hell; concretament el tema titulat "Movement 3".
3 comentaris:
Us recomano la web www.serpo.org on s'explica que hi ha hagut un intercanvi de soldats americans que han passat deu anys en un planeta alienigena. Segons comenten, en Carl Sagan va participar en l'analisi de les dades que aquests van portar en tornar.
No! No m'ho crec, però és interessant.
Fins aviat,
Marc
www.catalunyafastforward.blogspot.com
Si Sagan aixequés el cap...
Ramon, per quan un post sobre la Hipòtesi Gaia?
Publica un comentari a l'entrada