dilluns, de juny 19, 2006

Legitimitat



Ahir al vespre, un cop tancat els col.legis electorals, vaig posar la COPE per saber cap a on anirien els discursos de Rajoy i Piqué. De seguida van comentar que la poca participació convertia a l'Estatut legal però il.legítim, doncs segons ells no és legítim que es canvï una norma bàsica amb el suport de només un de cada tres catalans (obviant en tot moment el percentatge del i del No), i que ha quedat clar que els catalans no en volen saber res de l'Estatut. Això em va portar a diferents refexions:

  • Si segons ells, els catalans no volen l'Estatut perquè el només representa un terç dels ciutadants amb dret a vot. Quin percentatge de catalans van votar No? El 10% dels censats, per tant, quina legitimitat tenen per dir que els catalans No volen l'Estatut.
  • L'Estatut de Galícia el van aprovar els gallecs amb una abstenció superior al 70% del cens. Fraga el va aplicar durant molts anys, per tant no el devia considerar il.legítim, i no he sentit cap veu dins del PP que qüestionés aquest estatut.
  • El PP va organitzar una recollida de signatures per tot l'Estat, en va aconseguir 4 milions, de les quals només l'1% a Catalunya (no arriben a 40.000), tot hi haver portat a Catalunya les "vaques sagrades" del partit. En canvi no he sentit a ningú del PP dir que tenen una postura il.legítima o que els catalans no volien aquella recollida de signatures.
  • Per altra banda, cal que els polítics facin autocrítica, i es preguntin perquè més de la meitat dels catalans no van anar a votar.