diumenge, d’abril 02, 2006

L'Estatut (ja falta menys)

L’estatut està arribant als tràmits finals, falta la votació al Senat, i en tot cas la ratificació al Congrés, per després acabar fent el referèndum a Catalunya. Els partits comencen a justificar el seu vot.
Aquest Estatut serà comparat per tothom, els que demanaran el Sí, ens els compararan amb el del 1979, i els que demanaran el No ens els compararan amb el del 30 de setembre.

Cal reconèixer que aquest Estatut és millor que el de 1979, i que s’assembla bastant al del 30 de setembre, però ha patit retallades importants en aspectes que el quatripartit va considerar “punts bàsics”: el blindatge de competències, el finançament, el poder judicial i el reconeixent de Catalunya com a nació.

De fet aquestes retallades, que surten del pacte Zapatero-Mas, van ser qualificades de “pacte dubtós i precipitat” pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall. I són retallades en punts on el mateix Artur Mas, pocs dies abans del pacte, deia que el portarien a demanar al No o inclòs la retirada de l’Estatut. Ahir es va saber que Els Verds (de Iniciativa els Verds), també es desmarquen del Sí.

Pel que fa Esquerra, cal recordar que ha votat que Sí al 85% dels punts del text, i segurament sense la foto Zapatero-Mas, demanarien l’abstenció o fins i tot el Sí al referèndum.

Tot plegat, fa que aquest sembli un Estatut provisional, un pas més donat endavant, sobretot si llegim les declaracions del President: «hem arribat fins on podíem arribar, però no ens hi quedarem».

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Quines diferències hi ha entre l'ESTATUT del setembre i l'estatut acabat d'aprovar?

Jordi ha dit...

N'hi ha en els quatre punts que apuntava a l'article: Finançament, Justícia, Competències i reconeixement nacional.

I deuen ser prou importants perquè el Guerra diu que l'Estatut que ha quedat és irreconeixible respecte al del 30 de setembre.

I Chaves i Rodríguez-Ibarra estan molt satisfets, perquè entre altres coses la proposta de finançament aprovada és molt semblant a la que proposava Chaves al desembre.

De totes maneres no considero que sigui un mal Estatut`.

Anònim ha dit...

Tot el que sigui millorar, per petit que sigui el pas, no deixa de ser un pas endavant per Catalunya.

Era força complicat que el text que va sortir del Parlament fos el mateix que ratificaria el Congrés, però crec que suposa un avanç respecte de l'Estatut del 79.

No tothom quedarà satisfet i els quatre punts bàsics i conflictius han estat retallats, però crec que votar en contra si arriba el referèndum seria un error.

Dimitri.

Unknown ha dit...

És cert que no és el mateix Estatut del setembre. Però jo em pregunto: no es va fer molt ambiciós, conscients de les retallades que sofriria una vegada deixat en mans del Congrés? Tothom sap que en les negociacions, s'ha d'arribar a un punt mig entre les dues bandes. En el cas de l'Estatut, els partits catalans, conscients d'això, van votar un text de màxims. Estic segur que al setembre ja sabien què retallarien i què no. Ara el que fan és fer punts de cara a les bases dels seus partits.

Jordi ha dit...

Estic d'acord en que el text del mes de setembre estava clar que seria retallat.
El que m'ha sorprès és que en punts en que els 4 partits semblava que no estaven disposats a cedir, s'hagin retallat.
Sobre lo de l'Estatut de màxims, suposo que per Esquerra (partit independentista) devia ser un Estatut de mínims, per això entenc la seva posició, una mica electoral per altra banda.
Per tot plegat, em fa pensar que no serà un Estatut per varies generacions, per la posició d'Esquerra, el sí divit a Iniciativa els Verds, i les paraules de Maragall donant a entendre que el següent pas el farem des de més amunt.

Ara, segueixo pensant que sense cap dubte és una eïna millor que la de 1979.