divendres, d’abril 07, 2006

Crista

No he pogut evitar la temptació de preguntar-vos què n'opineu de la fotografia que us adjunto en aquest escrit.

La foto porta per títol Crista i va ser realitzada entre els anys 2004 i 2005 pels argentins Res & Constanza Piaggio. Ha estat publicada recentment a la revista C Photo Magazine, dirigida per la prolífica Elena Ochoa. Actualment es pot veure a exposada a l'FNAC-Illa.

Perdoneu la mala calitat de la imatge deguda a que es tracta d'un escaneig directe del diàri El País, en concret del Quadren del passat 30 de març.

No hi ha dubte que és una fotografia provocadora. La idea és senzilla: bescanviar el gènere del Crist que estem acostumats a veure. Tamnateix, és un insult? Jo crec que no. Ho seria si la dona escollida hagués tingut uns pits més grans, voluptuosos i unes corbes més sinuoses. Al contràri: se'ns presenta una dona discreta, de pit breu, senzilla. Crec que la interpretació més evident és la reivindicació de la dona dins del cristianisme actual. Un paper que ha quedat relegat a tasques secundàries comparades amb les que ostenten els homes: des del sacerdoci, passant pels bisbes, cardenals i, finalment, el Papa. És clar que el Nou Testament tampoc deixa gaire bé a les dones: Jesús i els seus apòstols, tots són homes. La única dona que es tracta bé és Maria, ja que Maria Magdalena tots sabem a què es dedicava abans de conèixer Jesús.

En el fons, no acceptar la dona com a apte pel sacerdoci, com a mínim, té la lectura de que no es considera capaç de salvar als altres a través de les ensenyances de Jesús. En el fons, es una manera d'acceptar que la dona no es pot salvar ja que no es pot ensenyar el que no es té.

Aquestes reflexions són les que m'han suggerit la fotografia. Què n'opineu vosaltres de Crista?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi la fotografia no em suggereix res en especial. Sota un punt de vista artístic trobo que és una fotografia original. Sota un punt de vista cristià puc entendre que sigui provocadora o que pugui molestar a determinades persones creients.

Discutir sobre el sexe de Jesús té un pel de surrealisme perquè partim de la base de "Jesús va existir?". Això dependrà de la fe de cadascú.

D'altra banda, comparteixo l'opinió del sexisme de totes les religions, no només la cristiana. En totes, les dones tenen un paper minoritari i discriminat.

Per desgràcia, la dona va deixar de respectada, quan als inicis de la Història les societats eren matriarcals i la dona era venerada ja que d'ella provenia la vida (les primeres escultures de divinitats estan dedicades a la fertilitat i tenen forma de dona).

Per què les religions són incapaces d'equiparar la situació d'homes i dones? fàcil, ha avançat la religió al mateix ritme de la societat? no. Ho farà? no. Els interessa? no. Per les religions qualsevol intent de modernització o adaptació als temps que corren és sinònim de posar en perill segles d'història i de tradició que han sapigut mantenir de manera lícita o ilícita.

De totes maneres, si Jesucrist fos una dona... canviarien moltes coses o només l'iconografia?

Amén.

Dimitri.

Anònim ha dit...

Dimitri,

Doncs per no suggerir-te "res", deu ni dó el que has escrit, no? ;-)

Si Jesucrist fós una dona, no hauria de canviar res, teòricament. Tanmateix, és curiós que cap líder espiritual hagi estat una dona: Jesús, Buda, Krishna, Rama, Lao Tsé, Confuci, etc. És poster perquè se li tindria menys respecte?

Anònim ha dit...

Tens raó, per no dir-me res he escrit molt, però qualsevol espai és bo per carregar contra determinades injustícies i expressar opinions sense caure en el despreci o faltar al respecte.

Insisteixo en què la foto en sí a mi no em diu res perquè ni m'entusiasma com a fotografia ni tinc el sentiment cristià massa arrelat, però serveix per reflexionar sobre el fet que en cap religió la dona tingui un paper principal o siguin discriminades.

D'altra banda, crec que si els líders espirituals de les diferents religions del món haguessin estat dones, el respecte seria el mateix. Hi ha hagut dones espirituals o religioses al llarg de la història que han estat respectades, aclamades i "mediàtiques".

P.D.- Els fotògrafs saben perfectament quan una foto serà polèmica, el que és sinònim de publicitat i que comporta una certa fama (efímera o no)... Realment el fotògraf volia plantejar un debat sobre el sexe de Crist o simplement tocar el que no sona? por el interés te quiero Andrés.

Dimitri "el Breu".

Anònim ha dit...

No em refereixo ben bé a "líders espirituals". Em refereixo a autèntics iniciadors de religions com Moisés (Judaisme), Jesús (Cristianisme), Siddartha (Budisme), Mahoma (Islam), etc. Tots homes. Insisteixo en que no veig el per què...

Estic d'acord amb el que hi ha artistes que busquen la provocació per guanyar notorietat. No estic segur que sigui el cas d'aquests argentins. Ho veig molt més clar, p.ex. en artistes com els anglesos Gilbert & George (http://en.wikipedia.org/wiki/Gilbert_and_George).

Anònim ha dit...

Podem recuperar a la Deéssa Terra i descartar a Déu, clar que a les religions organitzades tenir com a cap una dona crec que no seria bo pel negoci

Jordi ha dit...

REPORTAJE
'Crista' desata la polémica

• Las presiones obligan a la FNAC a retirar un cartel con una mujer clavada en una cruz


LEO RUFFINI
BARCELONA

¿Reflexión o provocación? ¿Arte o mal gusto? ¿Censura o sacrilegio? La vieja disputa fronteriza sobre dónde se sitúa el límite de la libertad de expresión cuando se trata de iconos religiosos ha vivido su enésima batalla en la FNAC de la Illa pocas semanas después de las violentas reacciones a las caricaturas de Mahoma.
La multinacional francesa ha retirado una imagen que había provocado la ira de algunos católicos, materializada en un bombardeo de correos electrónicos de protesta. Preguntada por la decisión, la FNAC no ha querido hacer declaraciones.
La polémica había prendido en torno a un cartel protagonizado por la fotografía de una mujer clavada en una cruz cristiana. Firmada por los argentinos Res y Constanza Piaggio, la foto recibe el título de Crista.
El cartel anunciaba la exposición que alberga estos días la FNAC de La Illa, dedicada al primer número de C Internacional Photo Magazine, una revista creada por Elena Ochoa Foster que propone un diálogo artístico entre Oriente y Occidente. En este número, artistas de todo el mundo revisan la iconografía occidental, contexto en el que encajan tanto la Crista de los Piaggio como la lectura que hace Yasumasa Morimura del Saturno de Goya.
"Queremos mostrar todas las tendencias liberándolas de todo paternalismo occidental", explica Antonio Sanz, editor creativo de la revista. Dice que "aunque suene ingenuo" está sorprendido por la controversia: "Yo mismo soy católico y no me siento ofendido por la foto".
Pablo Castells, uno de los católicos que sí se sintió ofendido, esta convencido de que Crista tiene una "evidente intención de herir la sensibilidad de los cristianos". Abogado de profesión, advirtió por escrito a la FNAC que si no retiraba las imágenes la denunciaría por ofender a una confesión religiosa.
Guillermo Elizalde, que también se sintió violentado, avisó a la cadena de que, además de emprender acciones legales, promovería un boicot contra ella. Trabaja como ejecutivo de márketing y opina que la multinacional "sabía muy bien lo que hacía" cuando eligió la imagen: "el recurso fácil para captar la atención es buscar la provocación, el dolor". Y razona el suyo: "Imaginen que su padre se hubiera dejado torturar para salvarles y que condensaran todo su recuerdo en una imagen. ¿Cómo les sentaría que se burlaran de ella por dinero?".
Antonio Sanz explica que la decisión de que Crista protagonizara el cartel de la muestra la compartieron la FNAC y C Internacional Photo Magazine. "Nos pareció que se adaptaba al contexto cultural, ya que es una revisión del trabajo sobre la luz de Velázquez. De hecho, está inspirada en el Cristo crucificado de este pintor." Se lamenta de que "la polémica desvirtúe la calidad de la fotografía y de Res y Constanza Piaggio."
Otros artistas afectados son los miembros de Esencia de Vida, un coro evangélico de gospel que presentó su disco en la FNAC. Su directora artística, Dámaris Galán, cuenta que vivió una situación difícil al dirigir salmos frente a Crista. Como artista dice comprender lo importante que es dejarse ir durante la creación. No es tan comprensiva con la multinacional francesa: "Me parece muy fuerte que apoye una obra que sabe que va a hacer tanto daño a tanta gente."
La FNAC ha descolgado los carteles y ha sustituido la fotografía de la exposición. Pablo Castells aplaude la medida: "Hemos conseguido que nadie vuelva a toparse con una obra tan desafortunada". Dámaris Galán coincide con él y pide a los cristianos una actitud más reivindicativa: "Estamos demasiado callados". Se lamenta de que "en nuestro país se defiende más a las religiones musulmana, judía o budista que a la propia. ¡Somos racistas con nosotros mismos!"
Por su parte, Antonio Sanz dice aceptar la decisión sin problemas: "En cada número publicamos más de 200 fotos de calidad y no queremos que se nos conozca como la revista de Crista". Asegura que no la volvería a escoger para el cartel aunque sigue convencido de que ha sido malinterpretada: "Esta foto lleva seis meses en el mercado y nadie se había molestado hasta ahora". Y concluye con una reflexión: "Si se han ofendido con esta imagen, se ofenderían en cada estand de las ferias de arte contemporáneo."


Noticia publicada en la página 64 de la edición de 13/4/2006 de El Periódico - edición impresa. Para ver la página completa, descargue el archivo en formato PDF