Bàsicament, el que caldria fer és accelerar el màxim possible la transició entre la societat post-industrial en que vivim, a una Societat de la Informació (o SI, d'ara endavant).
Telegràficament, la SI és la societat en la que la gent fa un treball immaterial. És obvi que sempre es necessita una part de treball material (aliments, desplaçaments, vivenda, ...). Tanmateix, per una SI, el gruix de l'activitat social, econòmica i cultural ha de ser immaterial. Un dels instruments clau que ho possibilita són les tecnologies de la informació, i més en concret, internet.
Una mena de simulació a petita escala de la SI ja està instal·lada en els països més tecnològicament avançats del món: la gent s'hi comunica essencialent via correu electrònic, chats (messenger), grups virtuals, blogs, etc. El comerç electrònic cada vegada és més popular (tot i que falta resoldre certs obstacles com el de la seguretat) i fins i tot l'art i la ciència s'han afegit al tren.
El procés, encara que té alts i baixos, és imparable i només és qüestió de temps; s'ha de fer el possible per a que arribi el més aviat possible, fet que suposa prioritzar d'una vegada de manera clara i definitiva l'Educació com a eix fonamental de la política d'un país. També cal treballar per eliminar la breixa o esvornac digital que hi ha actualment (no només dins de la nostra societat, sinó també als països subdesenvolupats).
El dia que l'economia es basi realment en bens immaterials, els maons deixarán de ser una càrrega massa gran i passarán a ocupar el seu lloc natural.
2 comentaris:
A continuació i relacionat amb les TIC, enganxo notícia publicada avui al vilaweb:
Gilberto Gil defensa l'ús de les tecnologies per fer un món més just
El ministre de cultura brasiler ha obert avui l'Internet Global Congress
El músic i ministre de Cultura brasiler Gilberto Gil ha inaugurat avui l'Internet Global Congress (IGC) amb un discurs progressista i solidari en què ha defensat l'ús de les noves tecnologies per a introduir un canvi social i 'per fer un món més solidari i just'. Gil, usuari i defensor del programari lliure i de les llicències Creative Commons, ha explicat com el govern brasiler és en procés d'introduir el programari lliure a l'administració, una mesura que també ha impulsat fins ara el govern català i a la qual Gil donarà suport i assessorament.
Precisament aquesta tarda, Gil signa un conveni de col·laboració amb l'administració catalana.
Des d'avui i fins dijous una vintena dels anomenats gurús de la xarxa intervindran en el congrés, entre els quals Isabel Aguilera, directora de Google d'Espanya i Portugal, Javier Rodríguez Zapatero, director de Yahoo! Espanya, i Michael Zimbalist, un dels directors d'investigació del New York Times.
Per primer any, les conferències dels experts seran gratuïtes, però abans cal inscriure-s'hi a la web de l'IGC.
SESSIONS DE TIC ADREÇADES A LES PIMES
També intervindran en el congrés alguns directius de multinacionals tecnològiques com Microsoft EDS, T-Systems, HP i Telefònica.
A banda les intervencions d'experts, el programa inclou una seixantena de sessions tècniques que estudiaran qüestions d'actualitat del sector, per exemple, la convergència de plataformes, la publicitat i la comunicació en línia, la televisió a internet, la usabilitat, el programari lliure i les tecnologies al servei del ciutadà. Com cada any, hi haurà una mostra de les solucions tecnològiques més avançades. Per Vicenç Gasulla, director de l'IGC i de la Fundació Barcelona Digital, el fi principal de la fira és de divulgar els beneficis que les TIC poden aportar a les PIMES i afavorir-ne l'ús. L'organització preveu l'assistència de 2.600 professionals.
Doncs aquí ens teniu preparats.. als treballadors immaterials per moure el país ;)
Només falta que ens contractin :p
Publica un comentari a l'entrada