diumenge, d’abril 22, 2007

Frankfurt 2007

En el debat sobre quines escriptors i en quines llengües han d’anar a la Fira de Frankfurt, hi ha moltes contradiccions, per exemple, alguns consideren que la literatura catalana és la que es fa a Catalunya, però, quan els hi preguntes, independentment de l’idioma? Et responen- Sí, la llengua no importa. Llavors els hi preguntes si escriptors en anglés o àrab que viuen a Catalunya poden anar a la Fira de Frankfurt?, i et responen : demagog!.


Als que consideren que literatura catalana és la que es fa a Catalunya, jo els he preguntat, llavors Ferran Torrent (valencià), Jané Manila (mallorquí), Antoni Arca ( alguerès), Josep Sebastià Pons (català del nord) no poden representar la literatura catalana? I et responen- Sí perquè escriuen en català, que és una de les llengües de Catalunya. Llavors els hi dius, qualsevol que fa literatura usant una llengua de Catalunya , fa literatura catalana? I et responen, clar. I el castellà és una llengua de Catalunya? I logicament reps un altre clar!. Llavors els hi preguntes: Gabriel García Marquez fa literatura catalana? I et responen: demagog!


Si intentes aprofondir més (amb molt pocs, els que encara no t’han dit demagog) et diuen, que és literatura catalana la que és fa als territoris de parla catalana sigui en l’idioma que sigui, així poden deixar-te fora els Gabriels Garcies Marquez, però llavors els hi dius, un escriptor de l’alguer fa literatura catalana? I et responen, Clar! I si escriu en italià? Demagog!!!!

En fi, que jo tinc clar que la literatura catalana és la que es fa en català, i la castellana la que es fa en castellà, i la occitano-aranesa la que es fa en occità o aranès. Us imagineu que la literatura convidada a Frankfurt fos l’occitana, i els autors que escriuen en català, argumentessin que hi volen anar perquè a la Vall d’Aran també s’escriu en català?.


Per cert sabeu quants escriptors en llengua catalana van anar a Frankfurt, quan la literatura convidada va ser l’espanyola? . La resposta és molt rodona.

1 comentari:

Giorgio Grappa ha dit...

Contundent!

(Com de refotuda és la lògica...)